Boulderen regels

Regels en ethiek

Boulderen kent niet alleen specifieke regels in de klimhal, maar ook buiten in de natuur! Ben je een beginnende klimmer en wil je zeker weten dat jouw succesvolle klim echt telt?

Of je nu de officiële boulderregels volgt of niet, het is belangrijk om goede klim ethiek te respecteren. Regels zijn in wezen arbitrair en hebben vooral betekenis in competitieve klim situaties. Van lokale gymwedstrijden tot de evenementen van de International Federation of Sport Climbing (IFSC) en zelfs de Olympische Spelen – daar doen regels écht toe. Als je van plan bent deel te nemen aan wedstrijden of deze wilt volgen, is het handig om de regels te begrijpen.

Als je nieuw bent in indoor klimmen, heb je vast al eens klimmers zien pauzeren bij de laatste greep van een boulderroute. Of je hebt ze een specifieke startgreep zien gebruiken, terwijl ze makkelijk een hogere greep hadden kunnen pakken. Dit alles hoort bij de boulder regels die ik hier zal uitleggen, zodat jouw klim gegarandeerd meetelt!

Startgrepen

Klimhallen hanteren specifieke regels die je moet volgen om jouw klim officieel te laten tellen. Toch zal niemand er echt om geven, tenzij je opschept over de niveaus die je aankan. In dat geval kun je erop worden aangesproken als je de boulderregels niet correct volgt!

Elke boulderroute heeft ‘startgrepen’. Deze worden aangegeven met labels of tape en markeren het begin van een route. Als je de startgrepen niet gebruikt, telt je klim technisch gezien niet als succesvol.

Soms zijn er ook specifieke startgrepen voor je voeten. Zoals de naam al doet vermoeden, markeren deze waar je voeten moeten beginnen. In competitief boulderen hebben alle routes startgrepen voor zowel je handen als voeten.

Bij het starten van een boulder moet je de aangewezen grepen op gecontroleerde wijze gebruiken. Het is niet toegestaan om de startgrepen alleen maar even aan te raken en direct door te klimmen. Dit wordt een “vliegende start” of “Franse start” genoemd en telt officieel niet mee. De term “Franse start” komt van het wereldberoemde klimgebied Fontainebleau in Frankrijk, waar veel boulderroutes dit soort sprongen vereisen.

Startgrepen voor je voeten zijn iets flexibeler. Als je moeite hebt met het gebruiken van de startvoeten, kun je een trucje toepassen. Zorg eerst dat je jezelf met je handen onder controle hebt. Vervolgens kun je de startvoeten even aantikken en je voeten verplaatsen naar een positie die beter werkt.

Hoe rond je een boulder correct af?

Sommige klimhallen hanteren verschillende regels, dus vraag bij het personeel naar hun richtlijnen of zoek naar boulderregels die vaak ergens in het gebouw zijn weergegeven.

Wat zijn finishgrepen?

Finishgrepen zijn de laatste grepen van een boulderroute. Als je in een hal klimt waar de finishgrepen gemarkeerd zijn, maar je ziet er geen, betekent dit meestal dat je de top van de muur moet bereiken om de route af te ronden.

Bij het afronden van een boulderroute moet je de laatste greep met beide handen vasthouden (ook wel “matchen” genoemd) en onder controle blijven. Er is geen specifiek aantal seconden dat je op de laatste greep moet blijven hangen. Zelf tel ik altijd tot twee of drie om zeker te zijn dat ik in controle ben.

Volgens de officiële IFSC-boulderregels is het belangrijkste dat je controle behoudt. ‘Controle’ betekent dat je lichaam niet heen en weer slingert en dat je in een stabiele positie bent. Je hoeft de grepen niet per se stevig vast te pakken, zolang je ze maar gecontroleerd aanraakt.

Volumes gebruiken

Volumes zijn grote vormen die op een klimmuur worden geschroefd om extra variatie te creëren. Ze zorgen voor meer uitdaging en dynamiek in de klimhal, in plaats van alleen een vlakke muur. Je kunt volumes gebruiken als grepen, en soms worden er extra grepen op bevestigd, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan bouldergyms.

Dit hangt volledig af van de regels van de klimhal. Sommige halls laten je volumes gebruiken bij elke route, terwijl andere ze alleen toestaan voor specifieke boulders. Vraag het personeel naar hun beleid over het gebruik van volumes om zeker te weten hoe het zit.

Als je puur voor jezelf klimt, doen de regels er eigenlijk niet zoveel toe. Als beginner is het belangrijker om plezier te hebben en je lichaam uit te dagen. Heb je een boulder niet volgens de officiële regels geklommen? Geen probleem! Deze regels zijn pas echt belangrijk in competities.

Waarom regels geleidelijk volgen?

Als je verder komt en moeilijkere routes gaat klimmen, raad ik aan om de boulderregels wel te volgen. Anders bedrieg je jezelf wanneer je successen claimt die technisch gezien niet kloppen. Dit kan ervoor zorgen dat je een vertekend beeld krijgt van je vaardigheden, waardoor het lastiger wordt om routes te vinden die echt bij jouw niveau passen. Door de regels te volgen, kun je makkelijker nieuwe uitdagingen vinden binnen jouw bereik.